zaterdag 18 november 2023

Dag 43 Kakadu National Park

Toch wel lekker om weer eens twee nachten op één plek te hebben, even geen koffer en auto inpakken. Vandaag ben ik nog de hele dag in Kakadu NP, dat tweemaal op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Zowel voor de natuur als de culturele achtergrond. Vandaag ga ik dat laatste bezoeken. Ik rijd eerst helemaal naar het uiterste puntje van Kakadu: Ubirr. Om even een idee te geven hoe ver dat is, het is een uur rijden vanaf de camping, dat al op 1,5 uur rijden van de Stuart Highway ligt.

Ubirr staat bekend om zijn rockart en is een wandeling gemaakt om ze te kunnen zien (en te beschermen). Het is onduidelijk om precies te zeggen hoe oud ze zijn maar aan de onderwerpen kan ook een hoop worden afgelezen. Zo is er bijv een tekening van een Thylacine die al eeuwen is uitgestorven.

En hier is een tekening van een schildpad die pas sinds 2000 jaar hier te vinden is. Dat zijn dus duidelijk jongere tekeningen.

Het bijzondere aan deze rockart zijn de X-ray tekeningen, zoals bij deze vis. Niet alleen de buitenkant is getekend, maar ook de ingewanden en de ruggengraat staan erop.

Sommige tekeningen vertellen verhalen, over dat je bijv niet mag stelen:

Of deze over een meisje dat Barramundi op een verkeerd tijdstip in het jaar at en daarmee bepaalde wetten heeft gebroken.

Nog een paar andere mooie exemplaren:



Ook is hier een uitzichtpunt dus ik klim even omhoog, het is weer behoorlijk warm vandaag, zo’n 38 graden. Dus veel drinken is wel belangrijk.

Na dit rondje ga ik even afkoelen in de airco van de auto en rijd naar Cahills Crossing. Dat is een doorgang van de Arnhem Highway door de East Alligator River. Dit kan uiteraard alleen bij laag water. Het is best druk, deze ene na de andere auto en vrachtwagen gaat hier door heen.


Op de terugweg naar de camping stop ik nog even in Jabiru. Dat is de grootste plaats in Kakadu, er wonen zo’n 1000 mensen. In het natte seizoen (vanaf december) kan dit plaatsje afgesloten raken van de buitenwereld door de grote hoeveelheid regen die er valt. De snelwegen komen dan volledig onder water te staan. Onderweg zie je dan ook van deze meters die aangeven hoe diep het water is.

Ook ga ik in Jabiru nog even naar het bezoekerscentrum. Ik doe nog wat ideeën op voor wandelingen van morgen maar vanmiddag ga ik lekker bij het zwembad liggen. Dat heb ik wel even verdiend in deze hitte!

 

 

vrijdag 17 november 2023

Dag 42 Batchelor - Cooinda (Kakadu NP)

Nog maar een paar dagen te gaan in deze vakantie en vandaag ga ik naar het laatste Nationale Park, Kakadu. Vanuit Batchelor moet ik eerst een stukje terug rijden over de Stuart Highway. Het eerste dorpje dat ik dan tegenkom, is Adelaide River. Mooie plek om even te tanken maar er is nog iets anders hier: de War Cemetary.

Ik had daar nog nooit zo over nagedacht maar ook Australië is gebombardeerd in de Tweede Wereldoorlog. In december 1941 stapte Japan de oorlog in en twee maanden later bombardeerde Japan Darwin en omliggend gebied. Bij deze begraafplaats is veel informatie hierover te vinden, mooi gedaan zo onder een afdakje inclusief ventilatoren. Overigens is het vandaag wel warm maar niet zo vochtig, dat scheelt wel een hoop.


Na dit interessante uitstapje rijd ik naar Kakadu NP. Dat is één van de grootste nationale parken van Australië, zo’n 20.000 km2. Er loopt één wag door het park heen in een soort halve cirkel en komt dan weer uit op de Stuart Highway. Ik ga bij Pine Creek deze weg op en het is megarustig. Ik kom zelden een auto tegen. Bij Bukbukluk strek ik even m’n benen met een klein rondje.

Volgende stop in bij het Warradjan Aboriginal Culture Centre. Hier wordt de geschiedenis en verhalen van de lokale bevolking uitgelegd. De Aborginals hebben allerlei verhalen over het ontstaan van Kakadu NP. Binnen mogen geen foto’s gemaakt worden.

Vlakbij dit centrum ligt Cooinda en daar ga ik twee nachten ‘glampen’. Ook boek ik hier een ‘cruise’ op de Yellow River voor vanmiddag.


De cruise vertrekt om 16.30 uur en naast mij is nog een Italiaans koppel op de boot. Heel klein groepje dus en volgens de gids ook niet echt normaal ondanks dat het laagseizoen is. Maar best lekker want we kunnen zo over de boot heen lopen zonder dat we andere mensen hinderen.

Kakadu staat o.a. bekend om zijn vele vogelsoorten. Tijdens de cruise krijgen we ook genoeg verschillende vogels te zien. Hieronder een kleine selectie.





Naast vogels zien we ook nog andere dieren: waterbuffels, wilde paarden en een dingo.



Maar waar we echt voor komen, zijn natuurlijk de krokodillen. Nou die zijn ook in grote getale aanwezig!



De één na de ander zien we totdat ik ineens aan de rechterkant een krokodil uit het water zie komen met iets in z’n mond. De gids vaart ons erheen en het blijkt de dat krokodil net een vis heeft gevangen. Wow wat een gaaf gezicht, zelfs de gids is foto’s aan het maken want dit heeft hij ook nog niet vaak gezien.

Als de zon zakt dan komen de krokodillen meer in actie. Ook zien we nog twee krokodillen met elkaar vechten.




Na twee uur varen zijn we weer terug bij het begin en wat was dit een mooie tocht. De gids raakt er ook niet over uitgepraat en maakt me (de Italianen spreken geen Engels) wel duidelijk dat dit niet 13 in een dozijn cruise was.

Morgen ga ik een ander deel van Kakadu verkennen maar het begin was al erg mooi!

 

 

 

 

Dag 41 Mataranka - Batchelor

Eerste stop van vandaag is in Katherine, dat is een uurtje rijden van Mataranka. Katherine is een wat grotere plaats in de omgeving en de geboorteplaats van wielrenner Cadel Evans. Voor mij is als eerste een plek om boodschappen te halen want de komende dagen ben ik weer in ‘the middle of nowhere’.

Na de boodschappen ga ik naar Nitmiluk National Park in Katherine bezoeken op ongeveer een half uur van het centrum. Inmiddels is het behoorlijk warm en vochtig geworden dus ik ga maar een korte  wandeling doen naar de Baruwei Lookout. Onderweg kom ik behoorlijk veel trappen tegen.

Warm en bezweet kom ik boven maar het uitzicht over de Katherine Gorge vergoedt weer veel.


Gelukkig heeft de auto airco dus het is lekker om even in bij te komen. In Katherine stop ik nog even om te tanken en om een lunch te halen bij de plaatselijke Macca’s. Dan is het tijd om weer een stukje verder naar Darwin te gaan rijden. Ik heb de oorspronkelijke route iets veranderd ivm het warme weer dus ik ga eerst naar Litchfield en dan naar Kakadu ipv erna. Ik check eerst in bij de camping en rijd daarna de enige (maar lange) weg door het Nationale Park.

De afgelopen dagen heb ik het al een aantal keren gehad over de termietenheuvels. In dit park is een speciaal deel aan gewijd en dat is niet zomaar. Er zijn blijkbaar verschillende soorten termieten die ook verschillende soorten termietenheuvels bouwen. Zo heb je kathedraal termieten die hele hoge heuvels bouwen. Hier staat eentje die al 50 jaar oud is.

Naast deze kathedraal termieten zijn er ook termieten die magnetische termietenheuvels bouwen. Onderzoekers zijn erachter gekomen dat deze termieten een ingebouwd kompas hebben en daardoor bouwen ze hun heuvels op een noord-zuid lijn. Op deze manier hebben ze altijd een koele kant in hun heuvel waardoor alles binnen op de juiste temperatuur blijft. Doordat alle heuvels op dezelfde manier staan, lijkt het een beetje op grafstenen op een begraafplaats.

Litchfielfd NP is verder vooral bekend om zijn vele watervallen. Ik bezoek er een aantal die gelukkig maar een korte wandeling kennen: Florence, Tolmer en Wangi Falls.



De afstanden zijn best groot in dit park. Vanaf de Wangi Falls is het bijna een uur rijden om weer terug bij de camping te komen. Inmiddels is al bijna tijd voor de zon om onder te gaan en dat betekent dat de dieren ook tevoorschijn komen. Ik zie vele wallaby’s in de omgeving en het lukt om dit keer er wel eentje op de foto te krijgen.

Morgen ga ik voor 2 nachten naar Kakadu National Park, de laatste stop voor Darwin.

woensdag 15 november 2023

Dag 40 Tennant Creek - Mataranka

Vandaag rijd ik deel 2 van de Stuart Highway richting Darwin. De laatste week is officieel begonnen, volgende week dinsdag ben ik alweer terug in Nederland . Allereerst ga ik nog even tanken in Tennant Creek want dat gaat best hard met deze afstanden. Goed opletten welke benzine erin moet want de vorige auto moest diesel maar deze heeft weer ongelood 91. Na het tanken maak ik een eerste stop bij het telegraafstation van Tennant Creek. Het lijkt me een hard bestaan als je hier vroeger woonde, er kwam zelden iemand langs en je taak was dus alleen om de boodschappen door te seinen. Ook zijn hier weer genoeg termietenheuvels. Onderweg kom ik ook veel aangeklede versies tegen, in de letterlijk zin van het woord, dus met t-shirt en hoed/pet.


Op de kaart kan je zien welke route ik volg vanaf Alice Springs. Ik ga nog wat uitstapjes maken voordat ik naar Darwin ga maar dat zal ook mijn eindbestemming zijn.

Onderweg kom je wel genoeg benzinestations tegen dus daar hoef ik me niet echt zorgen over te maken. Vaak onder één dak met een minisupermarkt en iets waar je kunt eten. Sommigen hebben er ook een camping oid bij.

Het is weer niet saai vandaag, wel veel meer roadtrains dan gisteren. Sommigen met wel 4 opleggers. Soms moet je deze ook inhalen dus dat duurt wel even. De chauffeur van de roadtrain helpt je wel met signalen geven.

Ook regent het weer behoorlijk vandaag. Het regenseizoen is hier echt begonnen. Als ik bij eindbestemming Mataranka aankom, merk ik ook dat het hier een veel vochtiger klimaat is dan het warme klimaat in het centrum van Australië. In Mataranka ligt het Elsey National Park en hier staan ineens heel veel palmbomen.

Ik word gewaarschuwd voor het laatste ‘Australische’ dier dat ik nog niet heb gezien: de krokodil. Ik zie ze vandaag ook nog niet, maar wie weet ergens in de komende dagen.

Als ik het Nationale Park inrijd, staat er iets op de weg en dat blijkt een pauw te zijn. Even wachten totdat ‘ie een andere route kiest en ik kan weer verder.

Elsey NP heeft een aantal natuurlijke bronnen waarin je kan zwemmen. Ik sla vandaag even over maar er zijn genoeg mensen die dit wel doen. Ook maak ik een wandeling bij Bitter Springs want het is vochtig maar door de regen niet al te warm. Op een gegeven moment hoor ik ‘boink, boink, boink, en jahoor daar huppelen een paar kangoeroes voorbij. Te snel voor een foto maar wel leuk om te zien.



Daarna ga ik naar de camping in Mataranka waar ik een nachtje blijf en onderweg kom ik de plaatselijke vogel, de Brolga (een soort kraanvogel) tegen. Het is de grootste watervogel van Australië.

Morgen weer een stukje noordelijker richting Darwin!

Dag 46/47 Darwin - Barendrecht

Mijn vlucht gaat pas vanmiddag dus ik maak nog een klein rondje door Darwin met de auto langs wat caches. Rond de middag tank ik de auto wee...